Najpopulárnejšie sushi - Maki sushi
Najznámejším druhom u nás je Makizushi* - ide o suši vo forme ručne vyrobenej rolky.
Ingredience:
4 rolky
- 300 g ryže na sushi
- 375 ml studenej vody
- 30 g ryžového octu
- 25 g kryštálového cukru
- 10 g soli
- riasy nori
- šalátovú uhorku
- čerstvého lososa (určeného na surovú konzumáciu)
- sójovú omáčku
- wasabi
- nakladaný ružový zázvor
Ryžu poriadne premyte v studenej vode a nechajte 10 minút namočenú vo vode. Sceďte ju a nasypte do ryžovaru. Zarovnanú ryžu zalejte vodou. Pred varením ryžu nesoľte. Prikryte veko ryžovaru a varte 15 minút. Po uvarení veko nechajte ešte desať minút zavreté. Rovnakým spôsobom však uvaríte ryžu aj v klasickom hrnci pod pokrievkou, určite ju však po skončení varenia ešte nechajte postáť.
Medzi tým pripravte sušinoko-sladkokyslú omáčku. Ryžový ocot, cukor a soľ zahrievajte, kým sa nerozpustia.
Ryžu opatrne premiešajte, aby si zachovala svoju štruktúru a zmiešajte s omáčkou sušinoko. Ryžu preložte do sklenenej misy a nechajte poriadne vychladnúť. Uhorku ošúpte a nakrájajte na tenké kúsky. Lososa nakrájajte na tenké plátky.
Na bambusovú podložku položte lesklou stranou nadol riasy nori. Bambusovú podložku môžete obaliť potravinovou fóliou, zabránite tak znečisteniu podložky ryžou. Rovnomerne nanášajte ryžu na ¾ nori. Aby sa ryža počas nanášania nelepila na ruky, použite misku s vodou a trochou ryžového octu. Na ryžu ukladajte plátky lososa a kúsky uhorky. Prstami uchyťte lososa s uhorkou a pevne zrolujte. Koniec riasy trochu navlhčite vodou s ryžovým octom, aby sa dobre prilepila. Pomocou podložky zarovnajte okraje rolky. Postup opakujte.
Sushi narežte riadne ostrým nožom namočenom v studenej vode a servírujte. Podávajte so sójovou omáčkou, wasabi a nakladaným ružovým zázvorom.
Tip: sushi môžete naplniť čímkoľvek na čo máte chuť. Popustite uzdu svojej fantázii a svoje domáce maki sushi naplňte opraženými krevetami, avokádom, mangom, reďkovkou,… Dbajte na kvalitu a čerstvosť jednotlivých surovín. Predovšetkým ak pri príprave používate surové ryby.
Medzi tým pripravte sušinoko-sladkokyslú omáčku. Ryžový ocot, cukor a soľ zahrievajte, kým sa nerozpustia.
Ryžu opatrne premiešajte, aby si zachovala svoju štruktúru a zmiešajte s omáčkou sušinoko. Ryžu preložte do sklenenej misy a nechajte poriadne vychladnúť. Uhorku ošúpte a nakrájajte na tenké kúsky. Lososa nakrájajte na tenké plátky.
Na bambusovú podložku položte lesklou stranou nadol riasy nori. Bambusovú podložku môžete obaliť potravinovou fóliou, zabránite tak znečisteniu podložky ryžou. Rovnomerne nanášajte ryžu na ¾ nori. Aby sa ryža počas nanášania nelepila na ruky, použite misku s vodou a trochou ryžového octu. Na ryžu ukladajte plátky lososa a kúsky uhorky. Prstami uchyťte lososa s uhorkou a pevne zrolujte. Koniec riasy trochu navlhčite vodou s ryžovým octom, aby sa dobre prilepila. Pomocou podložky zarovnajte okraje rolky. Postup opakujte.
Sushi narežte riadne ostrým nožom namočenom v studenej vode a servírujte. Podávajte so sójovou omáčkou, wasabi a nakladaným ružovým zázvorom.
Tip: sushi môžete naplniť čímkoľvek na čo máte chuť. Popustite uzdu svojej fantázii a svoje domáce maki sushi naplňte opraženými krevetami, avokádom, mangom, reďkovkou,… Dbajte na kvalitu a čerstvosť jednotlivých surovín. Predovšetkým ak pri príprave používate surové ryby.
Ostatné recepty
Recept na zelený detox koktejl
Koktejl Vás na dlho nasýti a dodá nevyhnutné živiny zo zeleniny a ovocia...
Osviežujúce pomarančové smoothie so škoricou
Keď prídu dlhé večery, je príjemné ich naplniť nádhernou vôňou, ktorá prebudí...
Sendviče sa švarcvaldskou šunkou, plesňovým syrom a pestom z rukoly
Stojí za to dopĺňať chute. Čerstvé celozrnné pečivo, jemné plátky...
Sendvič v talianskom štýle s pestom a bazalkou
Opečieme krajce chleba v toustovači a natrieme maslom. Položíme rukolu, šunku...
Sendvič s avokádom, kuracím mäsom a syrom feta
Spojenie dokonalej chute a bohatstvo živín v jednom sendviči.
Škoricové žemličky
Kysnuté pečivo u nás vládne prakticky po celý rok. Na jar a v lete - povinne...