Škoricové žemličky
Ingredience:
Cesto:
- 2 lyžičky suchého droždia (instant)
- 3/4 pohára mlieka
- 1/4 pohára vody
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/4 rozpusteného masla
- 1/4 poháre pšeničnej múky
- 1/4 pohára cukru
- štipka soli
- 2 lyžice masla
- 3-4 lyžice škorice
- 3-4 lyžice hnedého cukru
- 1 vajce na potretie
Príprava:
Droždie zalejte teplým mliekom.
Vlažnú vodu rozmiešajte s rozšľahaným vajcom a vanilkovým extraktom.
Pridajte rozpustené maslo a droždie s mliekom, zamiešajte.
Nakoniec pridajte suché prísady - múku zmiešanú s cukrom a štipkou soli. Zarobte cesto kuchynským robotom s koncovkou na kysnuté cesto (po dobu cca 10 min.).
Potom preložte cesto do rúry predhriatej na 40⁰ C (funkcia horúci vzduch) na 30 minút. Aby cesto nevyschlo, môžeme na dno rúry postaviť žiarovzdornú nádobu s vriacou vodou.
Keď cesto vykysne, rozvaľkajte ho do tvaru obdĺžnika, potrite rozpusteným maslom, posypce škoricou a cukrom.
Nakrájajte na cca 5 cm prúžky a rolujte do špiráliek. Preložte do formy na muffiny vymastenej maslom. Potrite rozšľahaným vajcom. Pečte po dobu cca 20-25 minút v rúre predhriatej na 190⁰ C (horúci vzduch).
Dobrú chuť!