Kde kúpiť

Rýchly perník s orechmi

<p data-placeholder="Preklad" dir="ltr" id="tw-target-text">Perník s lekvárom a povinne s čokoládovou polevou. Oproti iným druhom perníkov nemusí dozrievať, pretože je dokonalý hneď po upečení. Vlhký, aromatický, voňajúci&nbsp;korením a medom.</p>

Ingredience:

 
  • 250 g medu
  • 200 g cukru
  • 200 g masla
  • 450 g múky
  • 1,5 lyžičky jedlej sódy
  • 2 poháre mlieka
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice kakaa
  • 3 lyžice perníkového korenia
  • 1 lyžička zázvoru
  • 1 lyžička škorice
  • 50 g hrozienok
  • 50 g nasekaných mandlí
  • 100 g nasekaných lieskových orechov
  • 150 g slivkovej marmelády 

Čokoládová poleva
  • 100 g másla
  • 50 g cukru múčky
  • 3 lyžíce mlieka
  • 4 lyžíce kakaa
Rýchly perník s orechmi

Príprava:

Med, cukor a maslo zohrejte na miernom ohni, a až sa rozpustí, pridajte 150 g múky, varte po dobu 1-2 minút a nechajte vychladnúť. Následne pridajte idú sódu, múku, mlieko, vajcia, kakao, korenie a všetko mixujte, až získate hladkú hmotu. Nakoniec pridajte orechy a sušené ovocie a zamiešajte. Cesto rozdeľte na dva plechy na biskupské chlebíčky (podľa možnosti na rovnej polovice - budeme mať dva podobné perníky). Pečte v teplote 175⁰ po dobu cca 40 minút (špáradlo by malo byť po vybratí z cesta suché). Po tej dobe nechajte formy vychladnúť.

Medzitým rozpustite maslo na veľmi malom ohni, pridajte cukor a mlieko. Miešajte, až sa všetko rozpustí a spojí, dajte pozor, aby sa zmes nezačala variť. Nakoniec zložte z ohňa a pridajte kakao. Energicky miešajte, až sa kakao úplne rozpustí a nezostanú žiadne hrudky. Čokoláda je ideálna k polievaniu, jemne steká z povrchu, ale hodí sa aj na mazanie, najmä až trochu vychladne.

Až perník vychladne, prekrojte ho pozdĺžne, namažte marmeládou alebo lekvárom, prikryte druhou časťou, jemne pritlačte a vyzdobte polevou.

Dobrú chuť!

Zrušiť
máte v porovnávanie -
Porovnať