Pšenové sušienky, perníkovo-tvarohové gule bez pečenia
Ingredience:
Svetlá vrstva:
- 3/4 pohára pšena
- 3/4 l mlieka (obyčajného alebo rastlinného) + 2 lyžice
- 25 dkg tvarohu
- 4-5 lyžičiek cukru alebo xylitolu
Tmavá vrstva:
- cca 25- 30 dag perníka, čokoládového koláča alebo iného múčnika, tiež svetlého, stačí potom pridať lyžičku kakaa
- dve, tri lyžičky lekváru alebo džemu
Prostredná časť:
- niekoľko kalifornských sliviek
- dva poháre obľúbeného alkoholu (amaretto, rum, prip. vodka alebo lieh)
- miesto sliviek je možné použiť lieskové orechy
- cca 2 poháre nasekaných orechov k obaleniu guličiek
Príprava:
Pšeno upražte 2-3 minúty na suchej rozohriatej panvici. Prelejte vodou na sitku, aby ste ju zbavili charakteristickej horkosti. Zalejte mliekom a za stáleho miešania varte až zmäkne (cca 20 minút). Ak sa mlieko rýchlo vsiakne, pridajte trochu horúcej vody, nakoniec sa musí celá tekutina vsiaknuť. Nechajte vychladnúť - horúce pšeno tupí ostrie mixéra.
Tvaroh rozdrobte do nádoby s pšenom, pridajte dve lyžice mlieka, cukor a rozmixujte na hladký krém. Ochutnajte a ak je málo sladký, pridajte viac cukru. Ak je krém veľmi hustý a nemožno ho dobre mixovať, pridajte lyžicu mlieka navyše.
Perník alebo iný múčnik rozdrobte, pridajte lyžicu alebo dve džemu alebo lekváru (ak sú husté - viac, ak sú redšie - menej). Rozmixujte na hladkú hmotu. Sformujte na dlani malé placky, na každú položte na slivku alebo orech, zalepte a sformujte guličky. Každú guličku zabaľte do placky zo svetlého pšenové-tvarohového krému. Sformujte rovné guličky a obtočte ich v nasekaných orechoch. Nechajte stuhnúť v chladničke.
Dobrú chuť!