Pomerančovo-čokoládový koláč
Ingredience:
Cesto
- 250 g pšeničnej múky
- 25 g mandlí rozmixovaných na prášok
- 80 g práškového cukru
- 150 g masla
- 2 malá vajcia
- štipka soli lyžička vanilkového extraktu
- kôra a šťava zo štyroch pomarančov
- 500 ml kondenzovaného mlieka
- 5 žĺtkov
- 200 g horkej čokolády
- 250 ml šľahačky 30 alebo 36%
Príprava:
Maslo vymiešajte na ľahký krém, pridajte mandľový prášok a cukor, opäť smixujte, aby sa prísady spojili. Pridajte vajcia a vanilkový extrakt a opäť zamiesiť cesto.
Nakoniec prisypte múku, soľ a rýchlo zamiesiť cesto. Cesto by malo byť pružné a husté. Sformujte guľu, zabaľte do alobalu a nechajte schladiť v chladničke na hodinu. Potom rozvaľkajte cesto a vyložte nim dno a steny formy na koláč tarte.
Rúru predhrejte na 170 stupňov, vložte formu a pečte 10 minút. Žĺtky ušľahajte mixérom na nadýchaný krém. Pridajte mlieko a mixujte ešte minútu pri malých otáčkach, len aby sa prísady spojili. Pridajte pomarančovú šťavu a kôru.
Premiešajte a nalejte krém na vychladnutý a upečený spodok koláča. Vložte do rúry predhriatej na 170 stupňov a pečte po dobu cca 15-18 minút, až budú strany koláče upečené dozlata. Krém je tekutý, ale práve taký má byť. Vyberte koláč z rúry a nechajte vychladnúť, a následne vložte do chladničky na 4-6 hodín, aby krém úplne zhustol. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a polejte ňou studený koláč. Ušľahajte šľahačku a vyzdobte nej čokoládový povrch. Všetko môžete navyše posypať čokoládovými vločkami.
Dobrú chuť!