Vianočné predjedlo alebo poľský boršč inak
Kto hovoril, že sa vianočný boršč musí podávať v tekutej podobe? Čo napríklad použitý prírodný Agar a urobiť z boršču rôsol? Hostia budú určite prekvapení tou neobvyklou formou servírovania.
Ingredience:
- 1 kg uvarenej červenej repy
- 1/2 l litra zeleninového bujónu
- 1 malá cibuľa
- 1 bobkový list
- 5 ks nového korenia
- 1 štipka čierneho korenia
- 15 g agaru
- 2 poháre kvasenej kapusty
- 1 pohár sušených húb
- 1 zväzok vňate petržlenu
- 1/2 poháre olivového oleja
- 1 štipka čierneho korenia
- 1 štipka morskej soli
- 2 jablká
- 2 korene petržlenu
- 20 ks potočnice lekárskej
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Príprava:
Boršč
Do horúceho bujónu (zbierame penu) pridajte nakrájanú na plátky uvarenú repu (repu varte po dobu cca 40-60 min.). Varte na miernom ohni po dobu cca 10-20 min. (Neprivádzajte k varu!). Pridajte bobkový list, nové korenie, cibuľu a korenie. Následne sceďte, aby bol čistý. Nalejte späť do hrnca, zavarte a pridajte agar - miešajte metličkou a varte na miernom ohni po dobu 2 minút. Prelejte do niekoľkých žiaruvzdorných nádob - má vzniknúť rôsol vysoký cca 1 cm.
Pesto
Rozmixujte olivový olej s petržlenom (cca 5 min) a pridajte soľ a korenie. Pesto môžete pred podaním ohriať - bude aromatickejšie.
Kapusta s hubami
Deň vopred nechajte namáčať huby vo vode, aby zmäkli.
Kapustu s nakrájanými hubami zalejte vodou a varte pod pokrievkou domäkka. Po uvarení dôkladne sceďte. Všetko rozmixujte mixérom a okoreňte. Pred podaním môžeme usmažiť na masle a podať vo forme tzv. Slzičky, ktorú formujeme dvoma lyžicami alebo jednoducho vo forme guľôčky.
Prílohy z jablka a petržlenovej vňate
Jablká umyte a nakrájajte so šupkou na plátky 2-3 milimetrov. Petržlen nakrájajte na kolieska. Predhrejte rúru, na jednom kuse alobalu rozložte jablká pokropené citrónovou šťavou, na druhom petržlen pokropený olivovým olejom a posypaný morskou soľou. Pečieme domäkka a až získame peknú farbu (cca 15 minút v 180 stupňoch). Petržlenovú vňať môžete tiež uvariť.
Dekorácie
Poslednou etapou je vykrojenie žiadaného tvaru rôsolu a príprava kompozície na tanieri podľa vašej predstavy.
Dobrú chuť!
Ostatné recepty
Najpopulárnejšie sushi - Maki sushi
Najznámejším druhom u nás je Makizushi* - ide o suši vo forme ručne vyrobenej...
Recept na zelený detox koktejl
Koktejl Vás na dlho nasýti a dodá nevyhnutné živiny zo zeleniny a ovocia...
Osviežujúce pomarančové smoothie so škoricou
Keď prídu dlhé večery, je príjemné ich naplniť nádhernou vôňou, ktorá prebudí...
Sendviče sa švarcvaldskou šunkou, plesňovým syrom a pestom z rukoly
Stojí za to dopĺňať chute. Čerstvé celozrnné pečivo, jemné plátky...
Sendvič v talianskom štýle s pestom a bazalkou
Opečieme krajce chleba v toustovači a natrieme maslom. Položíme rukolu, šunku...
Sendvič s avokádom, kuracím mäsom a syrom feta
Spojenie dokonalej chute a bohatstvo živín v jednom sendviči.